//
citești...
Istorie

Nicolae Labis

Nicolae Labiș (n. 2 decembrie 1935Poiana Măruluicomuna Mălinijudețul Suceava – d. 22 decembrie 1956București) a fost un poet român. Criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul” generației șaizeciste.nc.

Biografie

Fiu de învățători (Eugen și Ana-Profira), Nicolae Labiș învață să citească pe la 5 ani, de la elevii mamei sale. Între primele lecturi ale sale se numără „Capra cu trei iezi” a lui Ion Creangă. De asemenea, începe să și deseneze.

Școala primară o începe în satul natal (în clasa mamei sale); apoi, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, o continuă în refugiu, în comuna Mihăești, satul Văcarea (lângă Câmpulung-Muscel), unde va urma clasa a III-a, obținând numai note de 9 și 10. Colegii de atunci își amintesc că scria poezii și scenete și îi plăcea să apară în public ca recitator. În mai 1945, familia se întoarce acasă și se stabilește la Mălini. Compunea poezii și povești încă din copilărie, iar debutul publicistic are loc la nici 15 ani, în ziarul Zori noi – Suceava (1950) și Viața Românească (1951). A urmat liceul „Nicu Gane” din Fălticeni (1947 – 1951).

La 13 ani a apărut în „Îmblânzirea scorpiei” pe o scena improvizată în satul natal. În noiembrie 1949 a început să scrie un roman, Cărări spre Victoriei, pe un caiet de școală, descoperit trei decenii mai târziu. În noiembrie 1950 a fost cel mai tânăr participant la o reuniune a tinerilor scriitori din Moldova, fiind salutat ca o „minune locală”, a recitat un poem al lui acolo. În mai 1951 a primit premiul de top în limba română, la o Olimpiada de nivel național ce a avut loc în București. Luna următoare a debutat în Viața Românească la București. El a început să atragă atenția personajelor literare, inclusiv Mihail Sadoveanu și Tudor Arghezi. În următorii trei ani o sumă extinsă a poeziei lirice sale a fost publicată în reviste, dar nu sub formă de cărți până după moartea sa.

În ianuarie 1952, Labiș a fost transferat la Liceul Mihail Sadoveanu din Iași, unde a condus în cadrul școlii discuții literare. În vara anului 1952 a întrerupt cursurile liceale, reluându-le anul următor. Obține nota maximă la limba română la examenul de absolvire în Fălticeni, în august 1954.

Carieră

La data de 15 septembrie 1952, Labiș a intrat la Școala de Literatura Mihai Eminescu din București. În timp ce acolo, el a citit voios și a cheltuit toți bani pe cărți noi și folosite. El a editat, de asemenea, secțiunea poezie din revista școlii. Printre profesorii lui au fost Mihail SadoveanuTudor Vianu și Camil Petrescu. Deși el a îmbrățișat ideile regimului comunist de guvernământ,cântând laude într-un număr de poezii, în timpul celui de al doilea an de școală, el a devenit un lider de opinie și o stea în cadrul partidului, care, având în vedere spiritul său liber și o demnitate

În 1955-56, Labiș a scris opere lirice. Multe dintre ele, deși publicate în reviste, nu a făcut parte în primul său volum publicat, Primele iubiri, care a fost publicat cu întârziere, în toamna anului 1956. (La scurt timp înainte de aceasta, el a publicat o lucrare pentru copii, Puiul de Cerb.Unele au rămas în manuscris, dar în cele din urmă toate au fost publicate după 1962. În martie 1956, el a ținut un discurs la conferința națională a scriitorilor tineri, și ca tot anul a fost „uimitor de productiv”: a continuat să scrie poezii și să publice în afară de cele din Primele iubiri, și se pregătea activ pentru volumul său viitor.

Moarte

 

Pasărea cu clonț de rubin

S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat.

Nu mai pot s-o mângâi.

M-a strivit,

Pasărea cu clonț de rubin,

Iar mâine

Puii păsării cu clonț de rubin,

Ciugulind prin țărână,

Vor găsi poate

Urmele poetului Nicolae Labiș

Care va rămâne o amintire frumoasă…

Imediat dupa accident , istoricul literar Alexandru Oprea a propus din nou eliminarea lui din UTM. În ciuda eforturilor medicilor și o mobilizare spirituală enorm de către colegii săi, cunoștințe și prieteni, starea lui sa înrăutățit inexorabil. Pe 22 decembrie, la ora 2 dimineata, a murit. Două zile mai târziu, la amiază, persoane îndoliate s-au adunat la Casa Scriitorilor , în cazul în care mai mulți scriitori proeminenți a citit și poemul său” Moartea Caprioarei „. El a fost înmormântat la cimitirul Bellu, după procesiunea funerară a trecut în fața mormântului lui Mihai Eminescu.

Trei teorii cu privire la moartea sa există. Primul este că a fost accidentală. Colegul lui Gheorghe Ioniță a scris, „Labiș nu prezintă nici un pericol real pentru [regim], dimpotrivă, a fost în interesul lor să fac din el un poet de curte . După toate aceste, el a fost cel mai talentat”. Al doilea este că a fost sinucidere, în anii 1980, prietenii lui au început să spun că, după cum a simțit că vârful de talent a lui a trecut, el a făcut acest pas deoarece nu dorea să-și petreacă restul vieții sale în mediocritate, așa că a decis să pună capăt aceastea. Al treilea este că a fost o lovitura din partea Securitați. În dimineața următoare, el însuși a spus unui prieten, „După ce am căzut pe liniile de tramvai, am văzut roata venind spre capul meu. Apoi a fost ceva ce mă împingea de la spate și din nou mă apropiam de roți. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori”. Un alt prieten a observat, „El a încercat să urce la bordul tranvaiului în fața la scaunele de clasa a doua, dar cineva l-a împins și, în ultimul moment, a prins grila de la mijloc, dintre vagoane: am ținut ochii larg deschiși”.

Lucrari publice

La începutul anului 1958, volumul al doilea de poezie, Lupta cu inerția , pe care el la pregătit înainte de moartea sa, a fost publicat. Între 1962și 1985, doisprezece dintre noile ediții din poeziile sale au apărut, cu multe altele noi din manuscrisele sale. Studii, articole, encomia și toate au apărut în revistele literare din această perioadă, Labiș a dovedit a fi o sursă durabilă de inspirație și de orientare pentru generația 1960 de poeți români, condusă de Nichita Stănescu.

 

 

 

Reclame

Despre oneangelonelife

pai . despre mine nu-i prea important ....dar.... m-am gandit la diverse lucruri....

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: