//
citești...
Istorie

Ramses al ||-lea


Ramses al II-lea (cunoscut ca Ramses cel Mare; Ozymandias, în greacă) a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii aEgiptului,Noul Regat. A fost cel mai mare, cel mai celebrat și cel mai puternic faraon al Egiptului antic. Succesorii săi și poporul egiptean l-au supranumit „Marele predecesor” și-l numesc, și astăzi, cu afecțiune „Sese”. Data încoronării lui Ramses al II-lea, III Shemu ziua 27 (31 mai 1279 î.Hr.), a fost declarată sărbătoare în timpul Dinastiei X X.

S-a născut în anul 1303 i.Hr, iar la vârsta de 14 ani Ramses a fost numit Prinț Regent de către tatăl săuSeti I. Se presupune că a urcat pe tron în jurul vârstei de 24 – 25 de ani și a condus Egiptul din 1279 i.Hr până în 1213 i.Hr., domnia sa durând 66 de ani și 2 luni, conform scrierilor lui Manetho. Conform anumitor legende ar fi trăit 99 de ani, dar de fapt a trăit până la vârsta de 90 – 91 de ani. Oricum în timpul domniei sale a celebrat 14 festivaluri Sed, mai mult decât oricare alt faraon egiptean. A fost înmormântat în Valea Regilor în mormântul KV7, apoi mumia sa a fost mutată într-un loc secret la Deir el-Bahari , fiind descoperită în 1881, iar acum mumia sa se află la Muzeul din Cairo.

Fiind Prinț Regent a condus expediții în sud în Nubia, comemorate în inscripțiile de la Beit el-Wali și Gerf Hussein. În timpul domniei sale a condus câteva campanii militare în nord, în estul Marii Mediteraneene, pe actual amplasament al Israelului, Libanului și Siriei.

În prima parte a domniei sale s-a axat pe construcția de orașe, temple și monumente. El și-a stabilit capitala în noul oraș Pi-Ramses în Delta Nilului , pe ruinele orașului Avaris , fostă capitală a hiksosilor. În acest oraș se afla principalul templu a lui Seth.

Copilăria

Ramses al II-lea a fost fiul faraonului Seti I și alMarii Sotii Regale Tuva . El a avut doi frați. Fratele mai mare Nechasetnebet, succesorul direct al luiSeti I, dar acesta a decedat la o vârstă fragedă, și sora Tia.

Primul eveniment mare al vieții viitorului faraon a fost, fără îndoială, ascensiunea la tron a bunicului său, Ramses I, Ramses având atunci doar cinci ani. Doi ani mai târziu, în 1290 i .Hr., după moartea lui Ramses I,Seti I, tatăl său, a devenit faraon.

Seti I, pentru ai oferi o bună educație, a numit cei mai buni oameni de la curte să-i fie mentori. Astfel, Paser Vizirul s-a ocupat de educația sa în tehnica militară, diplomație, finanțe și astrologie. Al doilea profesor menționat este Imenemipet, prieten al lui Ramses din copilărie și vecerege al Nubiei . Dar nu se cunoaște cu ce anume a contribuit acesta la educația viitorului faraon. Tia , a fost un alt mentor al lui Ramses. Acesta a devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai faraonului și un om foarte influent când discipolul său devine faraon, merge atât de departe încât îi devine acestuia cumnat, căsătorindu-se cu sora sa omonimă Tia.

Ramses a primit responsabilități de la o vârstă fragedă, la 10 ani fiind numit Comandant al armatei și Supervizor al construcțiilor. O inscripție găsită la Quban, glorifică noile titulaturi ale tânărului Ramses, astfel: Nici un monument nu a fost ridicat fără supravegherea ta, nici o misiune nu a avut loc fără aprobarea ta.

Izvoarele indică că Ramses a fost antrenat în utilizarea armelor de la o vârstă fragedă, arătând aptitudini naturale în mânuirea acestora și conducea carul de luptă cu îndemânarea unui soldat de carieră. La vârsta de 14 ani, i-a fost permis să ia parte la prima bătălie, însoțind armata egipteană la înâbușirea unei revolte în Libia.

Print  Regent

La întoarcerea din campania din Libia, tatăl său l-a numit Prinț regent. Seti I a luat această decizie în cel de-al șaptelea an al domniei sale, datorită pericolului pe care-l reprezentau preoții zeului Amon, care deveniseră foarte puternici după perioada Amarna. Atât de puternici încât erau în postura să pună în pericol autoritatea faraonului și a succesorului acestuia. Acest fapt s-a datorat faptului că Seti I, ca și tatăl său, Ramses I, nu erau de viță regală. Ramses I a fost un general de armată numit Pramses, care a succedat la tron după moartea altui general, Horemheb.

Prin această manevră politică Seti I. a pus capăt posibilității ca preotimea Amon să succeadă la tron după moartea sa.

Ramses era acum cunoscut ca User-Maat-Ra Ramses, ceea ce înseamnă Puternic în Adevăr și în Ra, Fiul lui Ra.

Se pare că Ramses, pe toată durata vietii, a trăit cu complexul rădăcinilor lui mai puțin nobile. Într-o înscriptie de la Abydos comemorând drepturile sale divine date prin naștere, consemnează:

A fost Met-Maat-Ra (Seti) cel care m-a crescut și Zeul Zeilor m-a avansat când eram un copil, încă, până am ajuns să conduc. Încă de pe vremea când eram în Ou, el mi-a dat pământul. Curtenii au sărutat pământul în urma mea, cînd am fost numit Primul Fiu … și cînd m-am ocupat de afacerile celor Două tări fiind comandant al infanteriei și al cavaleriei. Când tatăl meu s-a ridicat în fata poporului (cu mine în bratele lui) le-a spus așa: “ Să-l creșteti ca pe un rege, să pot să-i văd frumusetea cât timp mai sunt în viată

Ramses sugerează în acest text că s-ar fi născut din Oul divin, deși, era conștient de faptul că s-a născut ca un om de rând, din vită de oameni simpli.

După numirea sa ca Prinț Regent a fost instalat în propriul său palat în orașul Smyrna împreună cu cele două soții ale sale, și Isinofret.

 

Reclame

Despre oneangelonelife

pai . despre mine nu-i prea important ....dar.... m-am gandit la diverse lucruri....

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: